Wat doe jij?

Energie besparen is een win-win situatie. Je hebt namelijk minder energiekosten, maar je spaart ook het milieu. Er zijn vele makkelijke en effectieve dingen die je kan doen om energie te besparen. Lees hieronder onze besparingstips!

Bespaartip-cv
Tot 20% besparen op gas

Cv-installatie? Zorg voor een optimale afstelling

Maak je gebruik van een cv-installatie? Zorg dan dat deze goed is ingeregeld. Dat is vaak niet het geval. Dit zogenoemde ‘waterzijdig inregelen’ of ‘cv-optimalisatie’ is een relatief goedkoop klusje, terwijl het een besparing in energieverbruik en meer wooncomfort oplevert.

Bespaartip-koken
Verbruik 2 tot 3 keer minder energie

Houd de deksel op de pan

Energie besparen kan heel eenvoudig zijn. Wie tijdens het koken zoveel mogelijk de deksel op de pan laat, verbruikt twee tot drie keer minder energie. Ook is het slim om niet teveel water in de pan te doen. Een klein laagje is voldoende. Dat is bovendien gezonder.

Bespaartips
Energiezuinig verlichten

Kies voor LED lampen

Heb je thuis halogeen- of gloeilampen die dagelijks langer dan een uur branden? Vervang deze dan door LED-verlichting. Daarmee bespaar je energie en verlaag je de energierekening. De aanschafkosten verdien je vaak al binnen een jaar terug.

bespaartip-sluipverbruik-02
Wist je dat we door energie te besparen minder afhankelijk zijn van kolencentrales?

Pak sluipverbruik in en om je huis aan!

Veel apparatuur in huis verbruikt nog steeds stroom, zelfs als je denkt dat je deze hebt uitgezet. Sluipverbruik noemen we dat. Bij het ene apparaat is dit wat opvallender dan bij het andere. Denk bijvoorbeeld aan een televisie waarvan je het lampje nog kunt zien branden. Maar bij veel apparatuur, zoals bijvoorbeeld een eenvoudig koffiezetapparaat, zie je dit niet. En dat is jammer! Want hierdoor stijgt jouw energierekening en het is ook nog eens slecht voor het klimaat en milieu.

Bespaartips
Ruim 60% van de automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning.

Energie besparen tijdens het rijden?

Bij energie besparen denk je misschien al gauw aan allerlei maatregelen die je thuis kunt uitvoeren. Maar je gebruikt natuurlijk ook energie op de weg! Wist je dat ruim 60% van de automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning! Zonde, want een correcte spanning levert jou veel voordelen op.

Wanneer je met een te lage bandenspanning rijdt, dan verbruik je namelijk meer brandstof. Door de juiste spanning te hanteren, bespaar je zo’n 2 tot 5% op je brandstofverbruik. Dat scheelt je bij een middenklasse auto tot wel enkele tientjes per jaar aan brandstofkosten!

Bespaartips
Vergeet niet om kritisch naar de inhoud van je vriezer te kijken voor je die weer terug legt.

Genoeg ruimte in je vriezer?

Ziet jouw vriezer er inmiddels ook zo uit? Dan wordt het tijd om te gaan ontdooien! Want hoe dikker de ijslaag, hoe meer energie je verbruikt. Zelfs een dun laagje ijs zorgt al voor een hoger verbruik. Door alle ijsvorming verbruikt een vriezer veel meer energie dan normaal, doordat het apparaat door het ijs moeilijk een constante temperatuur kan aanhouden.

Bespaartip-minder-vlees
Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander.

Eet iets minder vlees...

Ok, misschien geen directe besparing op jouw eigen energierekening, maar wel goed om de gehele CO2 uitstoot te verminderen. Een volwassene die 1 week geen vlees eet bespaard gemiddeld 7 maanden douchewater en 114 km autorijden.

Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. Daarnaast wordt veel water verbruikt, heeft het wereldwijd veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer en kan een mestprobleem veroorzaken. Minder vlees eten is de effectiefste manier om dat tegen te gaan.

Bespaartips
Bij een brandende open haard vervliegt 90 procent van de warmte via de schoorsteen.

Hoe ga je slimmer om met je schoorsteen?

Gebruik je je open haard niet? Laat dan je schoorsteenluik sluiten. Zo voorkom je onnodig warmte verlies en verlaag je je energierekening.

Let daarnaast op de vrijkomende fijnstof, zoals benzeen en dioxine, koolmonoxide en zware metalen. Dat zorgt voor ongezonde lucht. Stook alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout, papier, karton of plastic.

Bespaartip-wassen
Een wasmachine is gemiddeld verantwoordelijk voor 4% van de energierekening.

Was op lagere temperatuur

Was je altijd op een hoge temperatuur? Dat is nergens voor nodig! Was die niet ontzettend vuil is, wordt namelijk net zo schoon als je wast op 30 ⁰C of 40 ⁰C. Er zijn al meerdere merken wasmiddel op de markt die ook dan zorgen dat je was schoon is. Goed voor je wasgoed en goed voor je portemonnee!

Daarnaast kun je het beste altijd met een volle trommel wassen. Dat is de zuinigste manier van wassen- en drogen. Bij een katoenwas kun je de wasmachine helemaal volstoppen. Bij een fijne of kreukherstellende was kan je beter wassen met iets minder in de trommel.

Bespaartip-korter-douchen
Één minuut korter douchen = zeven liter besparen

Douche korter

Met korter douchen bespaar je op meerdere manieren. je verbruikt minder water én je bespaart energie, omdat er minder water verwarmd hoeft te worden. Dat scheelt geld. Bovendien bespaar je tijd. Win-win!